Image
Top
Navigation

Ratlla! Rattla! Rattla!

Acción-instalación, 2012

Instal•lació per l’Agenda 21 Escolar de Barcelona: transformem l’organica.

 

L’acció/instal•lació està concebuda per enfortir els conceptes que més ens poden interessar en el món del reciclatge: que la unió de petites forces individuals, sumades i treballant en equip, donen pas a l’obtenció de grans i beneficiosos resultats.
L’element principal és el pa, que arriba a les nostres mans provinent de les cases o escoles de tots els participants. El pa té, a més, una càrrega simbòlica important com aliment primerenc i indispensable de la nostra alimentació. Ha estat bàsic en el nostre dia a dia durant molts segles i ara, com una altra víctima més del consumisme i del malbaratament, el llencem a les bosses d’escombraries.

La instal•lació es troba dividida en dues parts: per una banda l’acció en conjunt de ratllar el pa, i per altra banda, l’obtenció del pa rallat i la formació del desert com espai obert que acumula les riqueses obtingudes. Ambdues porten un moviment poètic intrínsec, compartint aquesta acció individual dins un conjunt de persones que actuen alhora i donant sentit i valor al que podríem haver considerat a priori una acció del més banal. El fet de compartir un mateix espai ajuda a posar en contacte les sinergies de cadascun dels nostres moviments, establint uns vincles afectius, sensorials i emocionals que es poden experimentar des de l’individu fins al conjunt del grup.
Amb el desert estem construint el nostre propi cosmos. El desert és entès doncs, com un espai que es forma i s’alimenta de si mateix, que evoluciona, que s’autoregularitza i s’automodifica, que es desplaça i camina lentament afegint-s’hi a nous indrets. El desert és un cosmos autosuficient que necessita només del bufar del vent.

ATENCIÓ: *Ratllar pa sec és un bon exercici de reciclatge perquè és senzill, no comporta afegir gasto energètic més enllà del nostre físic, recupera el 100% del material orgànic original i sobretot, assenyala i revaloritza la importància que té l’aliment per al nostre funcionament i la nostra salut.

text d’Alexandre Aldeguer